Zepsucie się jedzenia, upłynięcie daty ważności, kupowanie lub przygotowywanie zbyt dużej liczby jedzenia czy nieprzemyślane zakupy to najczęstsze przyczyny marnowania żywności.

 

Marnowanie żywności to nie tylko strata naszych pieniędzy. Marnowanie żywności ma również ogromny – niestety negatywny wpływ – na środowisko. Wylesianie, zwiększone zapotrzebowanie na wodę, energię elektryczną i paliwa kopalne, degradacja gleby,  wysokie emisje zanieczyszczeń z transportu czy z wysypisk śmieci to przykłady tego wpływu. Jeden kilogram wyprodukowanej żywności równa się 4,5 kg dwutlenku węgla!

 

Zachęcamy więc Was, Wasze dzieci, by na co dzień wdrażać poniższe (przykładowe) zasady i działać z mniejszą szkodą na środowisko:

 

✅ Małe, ale częste zakupy pozwalają nam łatwiej oszacować dokładnie jakich produktów potrzebujemy, i w jakiej ilości powinniśmy je zakupić.

 

✅ Przygotowywanie listy zakupów pozwala uniknąć zakupu rzeczy, których nie potrzebujemy.

 

✅ Na zakupy nie chodzimy głodni, gdyż wtedy wszystko wydaje się potrzebne i na wszystko mamy ochotę.

 

✅ Szukamy promocji, ale tylko na te produkty, których naprawdę potrzebujemy.

 

✅ Zwracamy uwagę na terminy przydatności produktów i w sklepie i w naszej lodówce. Jeśli chcemy kupić na dany dzień jogurt owocowy na deser, możemy wybrać jogurt z krótszym terminem przydatności do spożycia.

 

✅ Nie unikamy brzydko wyglądających warzyw czy owoców – o ile oczywiście nie są zepsute.

 

 

A jakie są Wasze zasady? Podzielcie się ! 😊

Facebook
Scroll to Top
Skip to content